Запорізький національний університет

Офіційний сайт Нова версія
/ Головна сторінка ЗНУ / Університет / Факультети / Факультет журналістики / Освітні програми / Видавнича справа та редагування  

Видавнича справа та редагування

Основні курси.

У кваліфікаційній характеристиці професії редактора зазначено: «Діяльність сучасного засобу масової інформації – газети, журналу, телевізійного каналу чи онлайн-видання – важко уявити без редактора. Поєднуючи в собі творчі та управлінські функції, редактор очолює авторський колектив видання, формує його концепцію, відповідає за позицію на медіа-ринку та в інформаційному просторі».

Освітньо-професійна програма бакалавра видавничої справи та редагування передбачає підготовку фахівців для роботи у видавничо-поліграфічній галузі, управління редакційним колективом.

Для кого ця професія?

Ініціативність, уміння організовувати себе й інших, організаторські й комунікативні здібності, естетичний смак і ділова хватка – ці якості забезпечують значну частину успіху майбутнього редактора / видавця. Жодна з інших спеціальностей факультету не пов’язана настільки з управлінською діяльністю. Саме тому у процесі навчанні фахівців із видавничої справи та редагування значну увагу приділяють медіа-менеджменту.

При підготовці видавців і редакторів надважливим є формування їхньої професійної компетентності – здатності управляти організаційною та творчою роботою колективу, контролювати кожен етап розробки видавничого проекту, створювати якісний, конкурентоспроможний продукт – друковане чи електронне видання.

Що вивчаємо?

Найважливішим для формування компетенцій видавця та редактора є цикл дисциплін професійно-практичної підготовки. Серед них – дисципліни, що одночасно сприяють як формуванню універсального фахівця, так і визначенню його майбутньої спеціалізації: «Газетно-журнальні видання», «Електронні видання», «Рекламні видання», «Навчальні, наукові та науково-популярні видання», «Довідникові та енциклопедичні видання».

Практичні навички з роботи в спеціалізованих комп’ютерних програмах студенти здобувають завдяки курсам «Комп’ютерна графіка», «Макетування і верстка», «Підтримка сайту». Принципи фінансового управління, планування організаційної і маркетингової діяльності вивчаються в межах дисциплін «Маркетинг і промоція видань» та «Бізнес-планування».

Секрети «Поліграфічного виробництва» студенти опановують безпосередньо на практичних заняттях у видавничому будинку «Кераміст».

Редакторсько-видавнича діяльність передбачає досконале володіння рідною та іноземними мовами, тому велика увага приділяється також філологічній підготовці студентів .

Які перспективи?

Стрімкий розвиток комунікативних технологій і медіа-бізнесу підвищують попит на компетентного й досвідченого фахівця із видавничої справи та редагування. Завершивши навчання за цим напрямом, випускники влаштовуються в редакції, видавництва, поліграфічні підприємства на таких посадах:

  • головний редактор;
  • літературний редактор;
  • художній редактор;
  • науковий редактор;
  • редактор мультимедійних видань;
  • дизайнер-поліграфіст;
  • коректор.

По завершенні бакалаврату можливе продовження навчання зі спеціальності «Видавнича справа та редагування» і здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст».

19.12.2013 10:35
Календар подій

Це цікаво:

Радио Університет Студентський портал Пороги

© 2012 ЗНУ Запорізький національний університет, 69600, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66, тел./факс +38 (061)228-75-08
Адреса електронної пошти веб-майстра webmaster@znu.edu.ua